Una de les actuacions de les que podrem gaudir a la secció primera, el proper dissabte dia 20 al Certamen Internacional de Bandes de Música “Ciutat de València”, serà la de la Unió Musical Santa Cecilia, vinguda de Villar del Arzobispo, a la comarca de Los Serranos. Es tracta d’una de les bandes experimentades en l’àmbit dels certàmens internacionals. Ja que compta amb la seva participació al IV Festival Ibérico de Bandas Amadoras en Loures (Portugal). A més, també ha ofert concerts a Innsbruck (Austria). Ha actuat, també, en diversos certàmens en els que ha obtinguts excel•lents puntuacions de la mà del seu director Francisco Hernández Guirado. I ha editat un CD amb les interpretacions realitzades als anys 1992, 1995 i 1998 dins del Certamen Internacional de Valencia.
Després de cinc anys, torna al certamen amb ganes, il•lusió i moltes hores de treball al darrere. Durant les últimes quatre setmanes, músics i directors dediquen unes cinc hores durant la vesprada i la nit. Tots ells, des del més jove, amb 13 anys, i el més vell, amb 67, preparen amb dedicació la seva actuació de dissabte. Els nervis també hi són presents, ja que, tot i que com a banda tenen experiència en certàmens d’aquest tipus, al voltant del 40% de l’agrupació és nova en aquesta experiència.
La Banda Simfònica és el pilar fonamental de la Unió Musical Santa Cecilia de Villar del Arzobispo. Actualment, està integrada per uns 90 músics, principalment joves universitaris, tots ells formats a l’escola de música de la societat. I la seva activitat es centra en els nombrosos concerts que es duen a terme al Saló de Concerts de la Societat, a més de les puntuals actuacions al Palau de la Música de València. El seu director és Eduardo Nogueroles Bermúdez. Amb una llarga carrera musical, és també compositor i professor de tuba al Conservatori Professional de Música de València. A més, és Solista al Grup Instrumental de València i Director del Grup de Tubes del Conservatori.
El passat de la banda de música de Villar del Arzobispo està marcat pels fets històrics característics de cada època. Hi ha dades que afirmen que l’agrupació formava part de les manifestacions culturals, cíviques i religioses de la localitat de Villar abans del 1868. Y sempre ha estat en la seva línia d’actuació cultural, cívica i humanística. Tot i que es desconeixen les dades exactes de la seva fundació, són diversos els testimonis orals de músics i fills d’aquests que recorden dues bandes com a focus cultural al poble.
Coneixem la Unión Musical Santa Cecilia de Villar del Arzobispo com a tal, a partir del 1964. El 7 de novembre d’aquest any, es signa la fusió de dues bandes existents a la localitat, fruit dels contactes informals entre membres de les dues agrupacions, que van animar a conversar sobre una possible unió. El seu primer president va ser D. Vicente Martínez Tomás. Durant 25 anys es van aconseguir, amb molt d’esforç, diversos reptes com un sala de concerts o l’escola de música, que compta, actualment, amb 12 professors i 110 alumnes. Amb els anys, i amb molta voluntat per part de les Juntes Directives ha estat possible aconseguir una independència econòmica pel que fa al finançament.
L’escola de música de la UMSC ofereix als seus alumnes un pla d’estudis de música de grau elemental i mitjà, equivalent al que s’imparteix als conservatoris. I els seus professors tenen les especialitats de vienta fusta, vent metal, percussió, piano i violoncel. A més a més, l’escola compta amb una Banda Juvenil, on els alumnes comencen a desenvolupar les seves aptituds musicals abans d’ingressar a la Banda Simfònica. Alguns alumnes també preparen les proves d’accés al conservatori.
Banda Simfònica, Escola De Música i Banda Juvenil, una gran família, unida per més de cent anys de tradició musical i amb ganes de continuar endavant. Preparen ja la commemoració del 50 aniversari de la unió de les dues antigues bandes de la localitat pel proper any, 2014.