La Corporació Musical Pobla de Vallbona amb 150 anys d’història ha aconseguit superar els entrebancs polítics, socials i econòmics de la nostra societat. Juan Lázaro Blasco, un mestre castellonenc a qui li encantava la música, va ser el precursor de la idea de crear una entitat musical en aquesta localitat. De fet, ell fou l’encarregat d’ensenyar un grup de joves afins al projecte que proposava. Així, el 2 de febrer de l’any 1864 es firmava formalment la creació de la Corporació Musical de La Pobla de Vallbona. La feina feixuga que duien a terme va tenir com a resultat que als pocs anys hi hagueren 20 músics en l’entitat musical. En l’actualitat el planter està format per aproximadament 70 músics.
Amb tants anys de vida és clar que ha hagut de sofrir els contratemps de la història. La guerra Carlista de l’any 1875 va significar un entrebanc per a l’entitat musical la qual es va veure obligada a paralitzar la seua activitat fins el 1890. Amb el Certamen Musical de Bandes de Llíria, la Corporació Musical va ressorgir i, encara més, ja que va guanyar el primer premi l’any 1891.
A Juan Lázaro Blasco el va succeir Vicent Segarra. Fou un mestre també molt important per a l’entitat, va desenvolupar l’ensenyament per als joves educands. Va formar part de la Corporació Musical La Pobla de Vallbona durant 25 anys durant els quals fou una feina magnífica, prova d’això és la participació en certàmens i els premis obtinguts en aquest. Destaquen els dos primer premis guanyats consecutivament en el Certamen Internacional de Bandes de Música “Ciutat de València” durant els anys 1916 i 1917.
L’any 1928 la Corporació Musical La Pobla de Vallbona sofria un altre entrebanc. Van sorgir discrepàncies entre els músics de la banda que van comportar la divisió de la banda en dues entitats. Així van formar “la banda dels joves” i “la banda dels vells”. Però aquest enfrontament no sols va afectar a l’entitat, sinó que també va provocar discussions entre els habitats dels poble.
Malgrat la separació, la societat musical tenia un motiu més vehement que els unia més que els distanciava: la música. Per això, l’any 1940 la Corporació Musical La Pobla de Vallbona es tornava a unir per continuar el camí junts. Emilio Segarra fou un dels directors encarregat de dur la batuta després que l’entitat musical es reagrupara de nou.
Però un dels més destacats fou Manuel Enguídanos el qual va començar el seu mandat l’any 1969. Va saber transmetre la il•lusió i la professionalitat als seus músics . La seua etapa va coincidir amb la inauguració d’un local, sembla que els esdeveniments afortunats es desenvoluparen alhora i feien viure a la Corporació Musical La Pobla de Vallbona una època daurada. Manuel Enguídanos professor de la Banda Municipal de València fou nombrat director honorífic com a agraïment pels tretze anys al front de la societat musical.
La Corporació Musical La Pobla de Vallbona en les últimes dècades ha estat immers en les activitats culturals que se celebren en la seua localitat: cercaviles, processos i concerts que tenen previstos anualment: concert del dia de la dona, concert d’estiu, concert de Santa Cecília, concert del nou d’Octubre i concert de nadal. Són al voltant de 30 actes a l’any que comporta un foment per la cultura musical molt actiu.
Després de més de 25 anys la Corporació Musical La Pobla de Vallbona ha decidit tornar a concursar en un certamen, en concret, en la segona secció del CIBM. Segons afirma Francisco Javier González Garcia, president de la banda, afronten el repte amb molta il•lusió i prova d’això són els assajos que fan regularment tots els dies de vesprada i de nit. El 19 de juliol a partir de les 17:30 podrem veure al Palau de la Música en la Secció Segona a la Corporació Musical La Pobla de Vallbona.