L’origen de la Societat Musical Unió de Pescadors de València (SMUP) es remunta a l’any 1884, quan un menut grup de músics començà a tocar en actes públics i balls a la zona del Districte Marítim de la ciutat. A causa de l’èxit obtingut, els seus membres decidiren crear el Patronat Musical del Poble Nou del Mar, una societat consolidada que, deu anys més tard, va ser formalitzada amb la finalitat de poder participar en certàmens musicals.
El Patronat es va dissoldre arribats els anys 20 atenent a la greu situació econòmica amb la que es trobaren. Al 1926, però, bona part dels músics van fundar una nova societat amb la Unió de Pescadors, una caixa de pensions que oferia cobertura a pescadors jubilats. Va ser aleshores quan el Casinet ja fou la seu de la Societat Musical Unió de Pescadors de València. Un edifici amb molta història situat en el barri del Cabanyal de València.
Des de la seua fundació, la societat ha participat en diversos certàmens i festivals, obtenint grans guardons com el 1r premi de la Secció Segona en el Certamen de Bandes de 1933, el 1r premi de la Tercera Secció en el Certamen de València de 1951 o el 2n premi en el Certamen Provincial, sent, en aquell moment, baix la batuta del també compositor D. Francisco Zacarés Fort, autor de l’himne de la Societat. Amb ell, guanyaren també la menció d’honor de la Segona Secció l’any 1993.
Des de 1994 fins el 1998, la banda fou dirigida per D. Rafael Polanco Olmos, fundador de la Banda Juvenil de la Societat. Un any després, sota la direcció de D. Eduardo Ventura Rodríguez, la banda participa en el Certamen de Cullera, fent-se amb el 2n premi.
Així mateix, aquesta Societat, és una de les fundadores de la Coordinadora de Societats Musicals de la Ciutat de València. Per tradició i per la seua implicació en el barri del Cabanyal sempre ha estat present en fets importants del Districte Marítim, com per exemple , l’any 1933 en l’arribada al port de València de les restes mortals del gran Vicente Blasco Ibañez qui, anys arrere, donava encesos discursos polítics des dels balcons del Casinet. Discursos que calaven a l’ànim dels veïns i que formen part de l’herència d’aquell humil poblat de pescadors que prosperava gràcies al treball incansable dels seus habitants. També assistiren, l’any 1946, a la inauguració del bust de D. Aguirre Matiol, a la desaparició del trenet el 1990 i a la inauguració del Passeig Marítim de València ara fa 20 anys. Tanmateix, també va participar en un concert en honor al poeta D. Antonio Machado l’any 1980 a la ciutat de Colliure (França).
Avui dia, la SMUP, presidida per Milagros Parra Ruiz, compta amb un total de 170 socis i una Escola amb prop d’un centenar d’alumnes.
Enguany, després de set mesos d’intensa preparació, la banda de la SMUP torna a presentar-se al Certamen Internacional de Bandes de Música ‘Ciutat de València’ 2013. Amb la direcció de Dídac Bosch Alcaina, els 50 membres participants interpretaran el pasodoble ‘Lola Hilario’ de Teo Aparicio Barberán en qualitat d’obra obligada i, pel que fa a l’obra de lliure elecció, el director va optar per ‘Firestorm’ de Stephen Bulla, una partitura que considera de gran importància a nivell musical.
Rubén Sánchez, mestre d’oboè de la Societat, explica que ‘els nervis que pateixen els components de la banda són notables, però sabem que aquest tipus d’actes són interessants per dues vies. En primer lloc per la motivació extra que representa pels membres, sobretot pels de nova adquisició. I, en segon lloc, per la satisfacció que ens proporciona actuar en un lloc tant extraordinari com és el Palau de la Música de València’. Així mateix, fent referència als resultats previstos, Rubén Sánchez afirma que ‘espero que la banda guanyi el primer premi i la menció d’honor, però considero que la satisfacció del grup és el més important’.