Natural de Alzira, on comença els seus estudis musicals, Eduardo Peris Signes té una amplia experiència en el camp de la ensenyança i la direcció musical. En març de l’any 2004 va assumir la direcció de la banda de la Societat Musical La Amistat de Villafranqueza, càrrec que continua tenint.
Com es pren la decisió de participar al CIBM, ho teníeu molt clar?
Si, ja ens vam inscriure fa dos anys i ens vam quedar fora del concert, per el que hi havia moltes ganes de participar al Certamen. Quan ens vam quedar fora la primera vegada ens vam centrar en participar en altres certàmens, com el Internacional de Torrevella. Enguany hem tingut la sort de eixir elegits al sorteig, i per fi anem a participar al de València.
Però si que havíeu participat en molts certàmens als últims anys…
Si, a mes del Internacional de Torrevella hem participat en el Certamen de la Diputació d’Alacant, que guanyarem, després anàrem a Cheste on guanyarem al de la Comunitat Valenciana.
Creu que la experiència a certàmens va a tindre un paper decisiu al CIBM?
La experiència sempre es important, però per molta que tingues, si no treballes, no et serveix de res. Però si tens experiència i damunt fas un bon treball, la veritat es que si que puja les possibilitats.
Va ser una alegria eixir elegits al sorteig per a participar al CIBM, imagine.
Si, la veritat es que si. Es una cosa que desitjàvem de fa molt temps, i tocar en el Palau de la Musica, en aquest Certamen ens fa molta il•lusió.
En què ha consistit la preparació per a la actuació que va a tindre lloc al CIBM?
Nosaltres llevem treballant pràcticament un mes després de eixir elegits al sorteig. Ens vam posar a treballar per seccions, i les últimes setmanes amb tota la banda completa realitzant assajos. Ara, en la recta final, es quan la faena ja condeix més encara.
Imagine que l’esforç per part de tots haurà sigut titànic…
Si, per a una banda de poble, hui en dia, com està tot, hi ha que agrair als musics tot l’esforç que fan. La gent treballa, tenen exàmens, oposicions.. i que vinguin a assajar es de agrair.
I com estan afrontant els musics la participació, ara que queden poquets dies, predomina més la il•lusió o els nervis?
La il•lusió, encara que nervis sempre hi ha. Es un certamen molt important, però hi ha que disfrutar, perquè tocar en el Palau no es fa tots els dies.
Què expectatives tenen d’aquest CIBM?
Nosaltres anem a València a fer un bon paper, que estic segur que ho anem a fer. La banda està ara molt bé i sona molt bé. El premi ja es el que menys importa. Hi ha molts factors que van a influir en la victòria. Es un certamen que totes les bandes es preparen molt bé, i treballen molt, aixina que el nivell va a ser alt segur. Després serà el jurat el que valore qui guanya.
Independentment del resultat al CIBM, com valora l’any de la Societat Musical La Amistad?
El treballar per a aquest certamen, fa que els musics se ho prenen més en serio que per a un concert, que no es prepara tant com un certamen com aquest. Per tant, la preparació del CIBM ens ha fet pujar molt el nivell per el treball i la implicació que han posat els nostres músics durant mesos. Així que l’any ha sigut molt bo per a la nostra Societat Musical perquè hem crescut musicalment.
Al CIBM aneu a tocar dos obres, una obligatòria i altra lliure. Com s’han adaptat a la obra imposada per el Certamen?
Es una obra difícil, prou complicada rítmicament. Però bé, la obra ja ix bé i no hi haurà cap problema amb la peça.
I la peça lliure es » Praetorius Variations» de James Curnow. Per què es van decantar per ella?
Era una obra que ja havíem tocat, i que vam elegir fa dos anys, així que per a aquest Certamen la teníem ja prevista. Es una obra que està molt ben instrumentada, de menys dificultat que la obligada, però que els musics ja coneixien i hem pogut retocar i perfeccionar.
Enfront tenen una gran quantitat de bandes amb molta història i qualitat musical. Quina valoració fa d’aquesta edició del Certamen?
El Certamen Internacional de Bandes de Música es el Certamen per excel•lència. Totes les bandes que es presenten al CIBM van molt preparades, això està clar. Així que el nivell es molt alt, en qualsevol categoria.
La seua trajectòria està molt marcada per l’ensenyança i per la direcció. ¿Com afronta personalment la participació al CIBM?
Sempre amb molta il•lusió, tocar al Palau sempre es un plaer, amb un jurat que es una eminència al mon de la música, sempre hi ha molt de públic important relacionat amb la música. Això sempre il•lusiona.
Què significaria per a vostè guanyar el CIBM?
Ara no pense en guanyar. El premi ja el tenim en el treball i la il•lusió de poder participar i fer un bon paper. Totes les bandes volen guanyar, però el nivell va a ser molt alt i la recompensa es el que hem millorat.
Que hi ha per a la banda de Villafranqueza tres el CIBM?
Vacances, tenim alguns compromisos de concerts durant aquest mes, però després d’això ens prendrem unes vacances molt merescudes.