Amb origen a finals del segle XIX, la Banda Simfònica de la Societat Instructiva Unió Musical de Tavernes de la Valldigna és una de les primeres agrupacions centenàries de la Comunitat Valenciana. La seva presentació es dugué a terme el Diumenge de Rams de 1883 a la localitat de procedència, sota la direcció de D. Lorenzo Sancho i amb l’ajut econòmic del Sr. Gómez Pons. En total la Banda comptava amb una trentena de músics conduïts pels mestres Bautista Ferrando i Gabriel de Nofes.
L’any 1915 la Banda va actuar a la Fira de Juliol de València per primer cop, però malgrat els avenços aconseguits, l’any 1927, a causa de certes desavinences entre alguns músics i el director Fernando Tormo, la Banda es disgregà i s’en formà una de nova sota el nom Centre Artístic Musical, dirigida pel pianista Joan Albiñana.
El ‘Rabo’ i el ‘Tapó’, noms vulgars pels quals eren conegudes les Bandes, pareixien irreconciliables, així i tot, el 29 de setembre de 1929 actuaren juntes per primera vegada al Festival de les Festes Patronals.
Deu anys més tard, el 1939, les dues bandes es tornaren a unir formant el que avui coneixem com Societat Instructiva Unió Musical de Tavernes de la Valldigna.
El període comprés entre els anys 1945 i 1964 fou crític, atenent a la forta emigració a l’estranger. Tot i així, l’any 1965 comença una lenta però profitosa recuperació i quatre anys més tard, baix la batuta el Director D. Eduardo Arnau Moreno, s’aconsegueix millorar la qualitat musical en poc temps, fins arribar a la Primera Secció. L’any 1979 ja participa en la Secció Especial A (màxima categoria), avui Secció d’Honor.
La Banda Simfònica de Tavernes ha actuat en moltes poblacions d’Espanya, on ha deixat constància d’un gran nivell artístic i musical, especialment al Palau de la Música de València, i ha viatjat a diversos països estrangers com Alemanya, Rússia, Itàlia i Portugal.
Així mateix, durant tots aquest anys, la Banda en qüestió ha assistit a nombrosos Certàmens, on hi destaquen els de Xàtiva (1930, 1931), Benaguasil (1946), Cullera (1968, 1969, 1970) i Campo de Criptana (Ciudad Real – 1975). On participa més activament des de l’any 1915, però, és al Certamen Internacional de Bandes de València on ha obtingut diversos premis en els darrers temps, com és el cas del Primer premi de la Secció Especial A l’any 1989, la Menció Honorífica i el Segon premi de la Secció Juvenil l’any 1992 o el Primer premi de la Secció d’Honor els anys 1996 i 2000, entre d’altres.
Enguany, després de tretze anys d’inactivitat en el Certamen Internacional de Bandes de València per motius d’aclaparament i d’incompatibilitats, la Societat Instructiva Unió Musical de Tavernes de la Valldigna torna a participar-hi amb molt d’entusiasme amb Carlos Revert Espí com a Director. Aquest any, hi acudeix amb 130 membres que duen preparant-se intensament durant quatre mesos, per tal d’interpretar tant l’obra obligada (‘Fhobos (Symphony nº 3)’ de José Suñer Oriola) com la de lliure elecció (‘Chakra’ de l’holandès Maurice Hamers) de la millor manera possible. El seu president, Juan José Sala Enguix, assegura que ‘nosaltres no hem convidat a cap membre del jurat com sí ho han fet altres Bandes de la Comunitat, però sí al compositor de ‘Chakra’.
Així mateix, Sala Enguix opina que ‘el Certamen és com un campionat. La gent va a mesurar-se amb els demés, cosa que fa que les Bandes es preparen intensivament i el nivell siga alt. No és el mateix nivell el que hi ha avui que el que hi havia fa vint anys’. Pel que fa als resultats esperats, considera que ‘el Primer premi queda pràcticament descartat, perquè pel mig hi ha grans Bandes com la de Llíria, una Banda amb molta solera, amb més gent que nosaltres i més nivell. La nostra intenció no és aconseguir el Primer premi, és aconseguir que la Banda pugi el seu nivell musical’.