Daniel Ferrero Silvage fou elegit, entre altres candidatures presentades, com a director de la Banda Jove Federal per la Junta Directiva de la FSMCV el desembre de 2013. És titulat Superior de Trompa, Harmonia, Composició i Instrumentació, Direcció de Cors i Direcció d’Orquestra. El mestre Ferrero ha dirigit diverses agrupacions, entre altres, l’Orquestra del Conservatori de València, l’Orquestra Simfònica del Vallés, la Unió Musical de Muro i la Banda Municipal de Villena.
L’any 2010 fou guardonat per la FSMCV amb el Premi Euterpe en la categoria de composició de música per a la festa. Com a compositor, és autor de més de 50 marxes i pasdobles. Actualment és professor de trompa al Conservatori Professional de Cullera i director de la Societat Unió Musical d’Alberic.
Des de 2013 va assumir el repte de dirigir la Jove Banda Simfònica de la FSMCV. Què li va atraure l’atenció del projecte?
La veritat és que el poder dirigir la Banda Federal és un repte que sempre m’ha fet il·lusió des que està en funcionament. Tots els directors somien amb dirigir una agrupació de qualitat i, aquesta és això mateix, una formació de gent jove però alhora molt preparada. Sens dubte em fa una grandíssima il·lusió.
Recorda com va rebre la notícia del seu nomenament? Què ha significat per a la seua carrera que el triaren entre altres moltes candidatures?
En primer lloc, em va cridar el president de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Josep Francesc Almeria i, mes tard, es va fer pública la notícia.
Per a mi ha significat un reconeixement al camí que a poc a poc he anat fent en el món de la música. Vaig començar en la Unió Artística i Musical d’Ontinyent, participant en diversos certàmens. Després, en la Societat Filharmònica Alteanense amb la qual vaig aconseguir la Medalla d’Or en el Certamen de Kerkrade l’any 2005. En l’actualitat em trobe dirigint a la Unió Musical d’Alberic, una banda de gent jove, amb moltes ganes de treballar i que té un gran nivell.
En efecte, els resultats han vingut perquè la feina ha estat ben feta, així que el nomenament el considere un premi a la meua carrera.
El van elegir per la seua vinculació amb el món de les Societats Musicals. Es considera un defensor del patrimoni musical valencià?
SÍ, indubtablement. Disposem d’un patrimoni musical inesgotable al qual cal donar suport. Tenim la sort de poder gaudir de compositors musicals valencians que a hores d’ara estan fent música molt bona i que es pot interpretar amb les nostres bandes. Abans era més complicat triar compositors valencians en els repertoris per a banda, però hui dia podem sentir-nos afortunats de poder elegir entre compositors del nostre territori molt destacats tant en l’àmbit nacional com en l’internacional.
Quin és el programa més immediat per a la Banda Jove de la FSMCV?
El primer encontre el tindrem el juliol. Del 15 al 18 farem tres assajos en què podrem conèixer-nos i tindre un primer contacte. El dia 18 per la nit realitzarem la primera actuació juntament amb la Banda “Ciutat de Benicarló” amb motiu de la celebració d’un festival. El 19 de juliol actuarem com a banda convidada en la Primera Secció del CIBM de València. Més tard, el 27 de setembre, celebrarem un concert a l’Auditori de la Diputació d’Alacant i, a més, actuarem el 28 de setembre al Palau de la Música de València.
Què espera trobar en aquests primers encontres amb la Banda Jove de la FSMCV?
Espere trobar-me gent que pot estar en 6é de Grau Professional i a gent acabant la carrera, però sé que tots vindran amb moltes ganes d’interpretar música i de provar altres directors i conèixer altres formes de treballar. En definitiva, estarà formada per gent amb molta il·lusió i ganes de fer-ho bé; preparada per a tocar el que jo tinc pensat.
Ha dit que estaran preparats per a tocar el que té pensat… Quina característica definirà el seu repertori? Quin nivell de dificultat el formarà?
Una de les finalitats de la formació és la interpretació de música de compositors valencians, així que el meu programa serà una barreja de les composicions de les millors obres de músics valencians i d’obres de músics internacionals. Amb tot, la finalitat és saciar les ganes dels músics d’interpretar obres de tot tipus. Es tractarà d’un repertori molt ambiciós perquè els músics que formen la Banda Jove de la FSMCV és gent molt preparada amb ganes de tocar obres difícils i d’afrontar reptes.
Com valora la tasca que realitza la FSMCV ?
Crec que ha sigut un encert, entre d’altres projectes, la creació de la Banda Federal i de la Banda Jove. És una oportunitat per als músics el fet de conèixer gent d’altres pobles per a una cosa tan bonica com fer música de banda.
Vosté és director de la Unió Musical d’Alberic, professor de Trompa al Conservatori de Cullera, compositor… Quina de totes aquestes vessants li atrau més?
Són tres facetes diferents i em sent molt identificat amb cadascuna d’elles. Però, amb sinceritat, el món de la direcció és la que més m’atrau perquè és molt completa, ja que puc posar en pràctica els coneixements de les altres vessants, com és la composició i la docència.
Si s’haguera de descriure com a director… ¿Quina seria la seua definició?
Em qualifique com una persona preparada en el sentit que sé bé en quin lloc estic. És a dir, a l’hora de dirigir una banda que no és professional, cal saber dur endavant tant la part musical com també l’àmbit personal. Tens al teu càrrec a un nombre determinat de persones molt diferents, tant en coneixements musicals com en personalitat, per això el caràcter del director és un factor important per fer funcionar una banda i traure el màxim de cada membre que la forma.
En l’àmbit de la composició és autor de més de 50 marxes i pasdobles, guanyador en 2010 del premi Euterpe en composició de música per a festa. Es tracta d’un aspecte fonamental a l’hora de dirigir?
Fonamental no ho és, però sí important. Completa la formació com a director de manera decisiva. La vessant de la composició ajuda a entendre millor les obres que vas a dirigir i aprofites més les qualitats dels músics que tens al teu càrrec.
Té un gran palmarés del qual destaquen les participacions en el CIBM. ¿A quin premi li té més estima?
Tots són importants, però sentimentalment em quede amb la meua primera actuació amb la Banda Simfònica de la Unió Musical d’Alberic en el Certamen Internacional de València, l’any 2007. L’última vegada que hi participàrem fou el 2013, va ser sense dubte la millor actuació que ha tingut la banda en aquest certamen. Però, emocionalment la de l’any 2007 la recorde amb molta estima, d’una banda, per ser la primera i, de l’altra, perquè es va traslladar molta gent d’Alberic per a veure’ns actuar.
Gràcies Daniel per haver compartit aquest temps amb nosaltres i sort amb aquest projecte.
Gràcies a vosaltres.