Després de XVII Campanyes de Concerts d’Intercanvis Musicals, amb aquest llarg recorregut, pandèmia inclosa, com es pot avaluar aquesta recent campanya de 2020?
La Campanya d’Intercanvis Musicals de 2020 ha sigut tot un repte tant per a l’organització com per a les entitats que han participat. Des de les federacions implicades; Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), la Federació de Cors de la Comunitat Valenciana (FECOCOVA), la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana (FFCV) i la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters (FVDiT); hem adaptat tots els aspectes de la convocatòria a la nova normalitat sense perdre de vista els objectius generals de la Campanya d’Intercanvis. Les societats musicals, cors, agrupacions de plectre i pua i les associacions de folklore participants han mostrat el seu compromís amb la cultura programant 831 actuacions en un context molt complex i canviant.
La Campanya de Concerts d’Intercanvis 2020 serà recordada com aquella en la qual el col·lectiu musical amateur de la Comunitat Valenciana ha continuat amb la seua activitat cultural anteposant-se a la complicadíssima situació que actualment està vivint el món de la cultura.
Com valores la participació en l’edició de 2020? Quantes societats musicals han participat?
Inicialment la participació va ser la més alta de la història d’intercanvis musicals amb 889 sol·licituds de concerts. No obstant això, durant la campanya 58 de les sol·licituds van ser suspeses a causa de les dificultats que les entitats van tindre per a assajar o per a programar el concert. Finalment s’ha realitzat un total de 831 concerts, dels quals 16 han sigut realitzats de manera online.
Les 4 federacions tenen més que mai un compromís amb la música com s’ha demostrat, com valores la iniciativa de les 4 federacions per tal d’oferir la possibilitat i les mesures de seguretat necessàries per a fer realitat aquesta sèrie de concerts?
Des de l’inici del plantejament de la campanya d’Intercanvis Musicals teníem molt clar que era necessari adaptar les bases a la nova normalitat que vivim. En primer lloc, el concepte general va haver de ser simplificat. De manera tradicional la campanya es basava en la realització de concerts en els quals participen dues entitats distintes, per a la nova normalitat no era possible la realització d’un intercanvi, per la qual cosa s’han programat concerts en els quals només actua una entitat. I, a més de concerts, també s’ha inclòs la modalitat cercaviles, facilitant l’actuació d’una forma més dinàmica. Així mateix es va introduir en la convocatòria una modalitat online que, sota sol·licitud a la comissió i aprovació prèvia, les entitats podien realitzar l’actuació online en cas justificat per incidència del Covid-19.
Estem en el mes de novembre, el mes dels músics i no tinc constància de cap cas de positiu en Covid per haver participat o assistit a alguna de les actuacions que s’han realitzat, per la qual cosa des d’ací aprofite i en nom de la junta directiva de la FSMCV felicitem als equips directius,directors, músics, coralistes, balladors i socis de totes les federacions participants. Tot ha començat a Alaquàs, a finals de juliol, i tot ha acabat recentment, al mes d’octubre, uns mesos on no ha sigut fàcil fer pràcticament res, s’han suspès alguns concerts per la situació? Les entitats participants en la campanya s’han trobat amb més dificultats que mai per a la programació dels concerts. En les primeres setmanes de campanya vam obtindre una important quantitat de canvis en les sol·licituds inicials (dates, hores, direccions) que amb el temps va anar augmentant degut, principalment, a l’evolució negativa de la pandèmia comptant en el tancament de campanya amb més de 500 modificacions. En total, 58 entitats han hagut de renunciar a la seua participació a causa de la impossibilitat de realitzar el concert. Entre les distintes raons, destaca la impossibilitat d’assaig per part d’algunes agrupacions la sala d’assajos de les quals es troben en edificis municipals que per Covid-19 han reduït les seues activitats, la impossibilitat d’obtindre el permís de l’ajuntament per confinaments o suspensió dels actes culturals per motiu de Covid-19.
Com ha sigut l’acollida d’aquests concerts d’intercanvis musicals a les poblacions, entre els veïns? I el paper dels ajuntaments com ha estat durant la campanya de concerts?
Ha sigut una experiència molt positiva, podem dir que fins i tot terapèutica. Després d’un confinament com el viscut a la primavera, les actuacions d’intercanvis han permès tornar a viure un dels nostres principals trets d’identitat com a valencians, la música amateur. En línies generals agraïm les facilitades rebudes des d’Ajuntaments i inclús entitats privades perquè les variades actuacions arribaren de la millor forma als veïns de totes les comarques de la Comunitat Valenciana i sempre complint les normes que ens marcava sanitat.
Quines mesures de seguretat s’han posat en marxa durant tot el temps de la campanya d’intercanvis?
Des de l’inici de la pandèmia, la FSMCV es va posar en contacte amb Sanitat de GVA per a establir un protocol d’actuació dins de les societats musicals. Això ha permès a les nostres entitats poder continuar amb les seues activitats d’una forma segura. Així mateix, durant l’evolució de la campanya, les entitats participants han adaptat les actuacions a les mesures de contenció aplicades en cadascun dels municipis. L’aplicació de les mesures de Seguretat ha sigut tot un èxit, en les 815 actuacions presencials realitzades no s’ha donat cap cas de contagi per Covid, i demostra l’esforç de les entitats participants per continuar amb la seua activitat cultural respectant tots els protocols establits.
Es pot destacar algun moment de la Campanya per la seua emotivitat o per alguna circumstància curiosa que paga la pena destacar?
Possiblement la Campanya d’Intercanvis Musicals de 2020 ha sigut l’edició que més ha significat per a les entitats participants. Després del confinament de primavera amb la conseqüent suspensió de milers d’actes associats a les festivitats suspeses i la impossibilitat d’assajar, les entitats necessitaven tornar a la rutina i recuperar-se del dur colp econòmic produït per la pandèmia.
Així mateix, l’aplicació de les mesures anti-covid per a cadascuna de les poblacions ha derivat en algunes situacions atípiques. Destaquem les actuacions de la Colla Sant Antoni i La Colla el Coco d’Alacant que per motius de seguretat van programar el concert sobre una embarcació de passatgers. Mentre van interpretar el repertori, l’embarcació va recórrer el port marítim permetent als vianants gaudir de l’actuació en directe amb totes les mesures garantides.
Finalment destacar la invitació a la campanya de la Federació de Pols i Pua de la Comunitat Valenciana (FPPCV) per part del Institut Valencià de Cultura (IVC). La federació ha participat amb 6 concerts.
Ara ja a pensar en la pròxima edició, la XVIII…creus que serà millor que aquesta? Què heu aprés en aquesta última edició per a futures convocatòries?
De moment no podem saber com evolucionarà el context de la nova normalitat, però estem segurs que en la pròxima edició la convocatòria serà realitzada tenint en compte totes les recomanacions sanitàries i facilitant al màxim la participació de les entitats en la campanya.
Cert és que tots els anys quan comencem les 4 federacions a preparar les bases de la següent campanya, li donàvem molta importància a la possibilitat de participar buscant com a parella d’intercanvi membres d’altres federacions, enguany ha sigut impossible i per a la XVIII si que ens agradaria tornar a comptar amb eixa possibilitat per la gran demanda que a tingut en campanyes anteriors.
I que res pare la música…
Amb el difícil que està resultant tot enguany per a les nostres formacions i hem tret avant aquesta campanya, segur que la volta a la futura normalitat la gaudirem inclús mes acompanyant tots els actes festius de les nostres poblacions com es mereixen, amb besos,abraços i molta molta musica.