Capella de ministrers realitzarà un curs entorn de Claudio Monteverdi dirigit a joves músics en el Centre del Carme

19-2-2021 09:00h


El projecte de l'Acadèmia CdM se celebrarà, del 23 al 27 de febrer, per a pal·liar la manca d'estudis i difusió d'un repertori singular entorn del patrimoni musical des de l'Edat mitjana al segle XVIII.La Fundació Cultural Capella de Ministrers (FCCdM) organitza la quarta edició de l'Acadèmia CdM, en col·laboració amb el vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Institut Valencià de Cultura (IVC), conselleria d’Educació, Cultura i Esport, regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals de l’Ajuntament de València, Associació Cultural Menges i Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC), espai en el qual se celebrarà, del 23 al 27 de febrer, aquest curs que tindrà com a eix la col·lecció Selva morale e spirituale (1640) de Claudio Monteverdi amb el programa Pianto della madonna, així com obres instrumentals coetànies.


Aquest és un projecte de Capella de Ministrers, amb el qual aquesta formació, dirigida per Carles Magraner i de referència en la música antiga internacional, pretén pal·liar la manca d'estudis i difusió d'un repertori singular entorn del patrimoni musical des de l'Edat mitjana al segle XVIII i impulsar la seua labor pedagògica. En ell, participen intèrprets i estudiants i té com a objectiu incrementar la seua experiència i facilitar la seua integració en el món professional.


Aquesta quarta edició girarà entorn de la Selva morale e spirituale (SV 252–288), títol d'una col·lecció de música sacra de Monteverdi publicada a Venècia a mitjan segle XVII. És l'antologia més significativa de les seues obres litúrgiques, des de les Vespres de la beata Verge en 1610, i inclou obres compostes en la Basílica de Sant Marcos, on l'autor havia servit des de 1613. El treball, i la seua edició, es considera el testament de la música eclesiàstica del compositor i violagambista, recollida quan tenia 74 anys.


Aquest repertori el podrà gaudir el públic en un concert que tindrà lloc en el Centre del Carme el divendres 26 de febrer, per al qual les entrades estan esgotades. En ell, Carles Magraner (violes d'arc), director de l'Acadèmia CdM, i Robert Cases (viola de mà, llaüt i tiorba) oferiran el repertori treballat juntament amb cantants i intèrprets.


El curs, que constitueix una oportunitat única per als alumnes per a actuar en llocs i festivals emblemàtics amb Capella de Ministrers, formació amb més de 30 anys de presència en prestigiosos auditoris nacionals i internacionals; permet conèixer la dinàmica de treball d'un grup de música antiga, el treball creatiu que hi ha darrere d'un programa de concert, així com comprendre l'evolució d'aquest.


Experiència enriquidora


El mètode d'ensenyament de l'Acadèmia CdM se centra tant en el vessant teòric com en la pràctica i és obert, per a potenciar l'emprenedoria i reforçar el discurs artístic dels intèrprets que participen en aquesta enriquidora experiència amb beques que cobreixen el cost de matrícula, allotjament i despeses derivades de l'assistència.


Aquesta proposta pedagògica i artística és la primera activitat del Festival Música, Història i Art de València, únic en la seua categoria a la ciutat i que porta celebrant-se més de 20 anys. És un taller en residència en la línia de l'experimentació entorn de les noves propostes de reinterpretació de la música antiga amb criteris històrics (Historically Informed Perfomance, HIP).


Activitats formatives


Els alumnes adquireixen habilitats indispensables en el món professional com són la improvisació, la transposició, l'actitud en l'escenari, la complicitat amb els companys i promou en ells una actitud creativa. En aquest sentit, cal destacar que participaran posteriorment en quatre activitats formatives en el Festival MAG (Granada), Festival Renaixement (València), Early Music Morella (Castelló), Peníscola i Xàbia, municipi on estava previst oferir un concert el 27 de febrer que s'ha ajornat al 28 de maig.


La iniciativa es desmarca de l'academicisme establit en els actuals ensenyaments musicals i té com a objectiu proporcionar noves competències musicals a tots els participants recreant la música de l'Edat mitjana, Renaixement i Barroc conjugant criteris de praxis, musicològics i etnomusicológicos que permeten descobrir i desenvolupar tasques relacionades amb la interpretació, posada en escena, actitud del músic en el concert, improvisació, mensuración, ornamentació, organologia, la música ficta, contrapunt...


Compartir en Twitter

Administración:

C/ 525 núm.9 - 46182 Paterna - Valencia
96 132 33 75 - De lunes a viernes de 9:00 a 14:00h
606 016 371
Redacción y noticias:
noticias@lasbandasdemusica.com
Administración:
administracion@lasbandasdemusica.com
Publicidad y relaciones institucionales:
promocion@lasbandasdemusica.com

Suscripción:

© La Traca Publicacions Valencianas, s.l.   |   Aviso Legal   |   Politica de Privacidad   |   Contacto   |   Publicidad y Promoción