El Sexenni de Morella, declarat Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial d’Espanya

8-4-2019 10:00h


Es tracta d’una tradició de 340 anys on destaca la riquesa musical  i el treball artesanal que suposa el compromís de tot el poble amb els seus avantpassats. Este reconeixement se suma a altres amb els quals ja compta com les declaracions de Festa d’Interés Turístic Nacional i Bé d’Interés Cultural Immaterial.El Consell de Ministres ha aprovat la Declaració de Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial del Sexenni de Morella. És una rellevant declaració que molt poques festes tenen i que reconeix la història i tradició d’aquesta festa amb 340 anys d’antiguitat, així com el ferm compromís de la gent de Morella per continuar transmetent-la de generació en generació amb uns elements patrimonials únics. Esta declaració se suma a altres amb les quals el Sexenni de Morella ja compta com les declaracions de Festa d’Interés Turístic Nacional i Bé d’Interés Cultural Immaterial, i que mostren la rellevància d’aquesta festa.


Per a l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, que va defensar a Elx esta candidatura el passat mes d’octubre, “el suport i declaració rebuda avui és molt important per al Sexenni, de manera que les morellanes i morellans ens hem de sentir orgullosos i partícips de la seua posada en valor, ja que és un fet històric”. L’edil ha explicat que “és també un reconeixement als nostres avantpassats i, a la vegada, els veïns i veïnes d’ara que tenim la clara voluntat que aquesta festa única estiga més viva i forta que mai, i mantinga la seua riquesa patrimonial i tradició”.


El Sexenni és una festa que mostra el compromís de tot el poble amb danses úniques, música tradicional, decoració especial i artesanal als carrers. El Sexenni de Morella és característic per diverses raons que el converteixen en una festa extraordinària que se celebra cada sis anys. D’aquesta manera, el Sexenni compta amb diferents danses i quadres bíblics, els quals pertanyen a cadascun dels gremis, i que componen el retaule dels nou dies de Sexenni. D’aquesta manera, els Torneros, Arts i oficis, els Llauradors, els Teixidors, les Gitanetes, la Corronquina i la Jota de Morella són les danses participants en el Sexenni. A més, el Carro Triomfant, el Quadre d’Heroïnes Bíbliques, les Santetes i Miraverges són els elements que completen els retaules. Així ho ha traslladat al Consell.


D’altra banda, els principals carrers de Morella, per on transcorren el retaule i la Processó General, es decoren amb ornaments elaborats amb diferents tècniques de plegar i treballar el paper de seda. Així, destaquen els tapissos de paper arrissat. Cal explicar que antigament els guarniments eren florals, compostos per plantes aromàtiques, pètals i enramades, però a poc a poc varen evolucionar en tapissos, composicions mestres de paper de seda arrissat.


Dins del cicle sexennal i integrat en esta declaració, també cal mencionar l’Anunci, el qual se celebra l’any anterior al Sexenni. L’Anunci destaca pel seu colorit amb les carrosses realitzades amb molt de treball preparades per a la gran batalla de confeti. L’any 2017 es van utilitzar més de 70 tones de confeti amb 40 carrosses que van recórrer els principals carrers de Morella.


Morella espera la celebració del proper Sexenni a l’any 2024 amb aquest reconeixement tan important.


Compartir en Twitter

Administración:

C/ 525 núm.9 - 46182 Paterna - Valencia
96 132 33 75 - De lunes a viernes de 9:00 a 14:00h
606 016 371
Redacción y noticias:
noticias@lasbandasdemusica.com
Administración:
administracion@lasbandasdemusica.com
Publicidad y relaciones institucionales:
promocion@lasbandasdemusica.com

Suscripción:

© La Traca Publicacions Valencianas, s.l.   |   Aviso Legal   |   Politica de Privacidad   |   Contacto   |   Publicidad y Promoción