La FSMCV reivindica el seu treball en favor de la igualtat a la música

14-6-2018 19:21h


L’entitat lamenta que els diputats no s’hagen posat en contacte amb la Federació a l’hora de presentar la propostaLes Corts de ha aprovat esta setmana una Proposta No de Llei per a reclamar al Consell que pose en marxa mesures per a potenciar la igualtat entre sexes dins de l’àmbit musical. La mesura, que afecta a tots els camps de la música, ha estat ben rebuda per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), però ha recordat que la Federació duu temps treballant amb aquest objectiu.


Des de la FSMCV ha lamentat que que els impulsors de la proposta no s’hagen posat en contacte amb l’entitat, que forma part del Plataforma Igualtat en les Arts Escèniques i la Música”, ha declarat Pedro Rodríguez, president de la FSMCV.


Entre les mesures engegades per la Federació en l’àmbit de la igualtat destaquen la creació en 2015 de la Banda de Dones de la FSMCV, comptar amb una Junta Directiva paritària, l’aprovació en 2017 de la modificació dels seus estatuts per a incorporar entre les seues finalitats la igualtat d’oportunitats entre homes i dones, així com la publicació d’un decàleg amb la finalitat d’impulsar la presència i el lideratge de la dona en la música, decàleg que supera en alguns temes fins i tot la proposta que ara arriba de Les Corts. Juntament amb açò, en els tres Congressos de Societats Musicals celebrats fins al moment s’ha tractat aquest tema amb especial profunditat i sensibilitat, i fins i tot, ja en 1991 es van realitzar ponències dedicades exclusivament a visibilizar el paper de la dona en la Junta Directiva de les Societats Musicals, la qual cosa posteriorment es va avalar amb les accions anteriorment referides.


“Amb aquestes iniciatives, hem mostrat contínuament el nostre compromís amb el desenvolupament d’un panorama cultural igualitari per a homes i dones en el qual desapareguen les barreres per qüestions de sexe i es dignifique i reconega la històrica aportació de les dones a la música des de fa segles fins a l’actualitat”, ha assenyalat Pedro Rodríguez.


Com ja va informar en 2017 la FSMCV, el 37% dels músics de les societats musicals federades són dones i en la franja d’edat que arriba fins als 20 anys la presència femenina supera en alguns casos cotes del 50%. A més, cada any la FSMCV rep més de 200 sol·licituds per a formar part de la Banda de Dones, dades que evidencien l’evolució i creixement de la implicació i de la presència de la dona en les Societats Musicals.


El passat any, la FSMCV va publicar un decàleg de claus bàsiques per a impulsar la presència i el lideratge de la dona en l’àmbit musical amb la finalitat d’assentar bases constructives en l’entramat musical que permeten acabar amb les desigualtats de gènere en aquest sector:


1. Educació: les societats musicals i la seua federació hem d’incentivar i crear programes que promocionen noves generacions de dones directores i de dones directives. El paper de les juntes directives i del professorat és fonamental.


2. Formació: Qualsevol persona, amb la formació adequada, té dret a l’acompliment de qualsevol activitat independentment del seu sexe. I açò abasta, per descomptat, a les societats musicals.


3. Programes: La creació d’un programa d’igualtat en cada entitat és clau per a incrementar la presència de dones en el món de la música.


4. Conciliació: A més, aquests programes han d’anar recolzats per iniciatives que permeten a les famílies compatibilitzar les carreres musicals i la vida associativa dels seus membres amb el seu àmbit familiar.5. Presència en les capes més altes del sistema: És imprescindible fomentar des de les etapes formatives valors com el lideratge, independentment del sexe.


6. Reconeixement: És important valorar l’aportació de les dones en l’àmbit musical per a dignificar i promoure la seua presència. És fonamental donar visibilitat a tots els casos d’èxit aconseguits per dones.


7. Disposar de referents en el món simfònic permet que aquests siguen estudiats des de les etapes més primerenques, generant empaties, lideratges i sentiments d’identitat.


8. Contingents: desgraciadament segueix sent necessari mantenir contingents allà on la representació de la dona no arriba al 50%. Ens hem de moure en contingents d’entre el 40 i 60% de presència de dones, també en les nostres plantilles, professorat i juntes directives.


9. Audicions a cegues: per a eliminar qualsevol barrera social i cultural, apostem per l’increment d’audicions realitzades a cegues i valoracions de currículums asexuats.


10. Lideratge: És necessari impulsar el paper de la dona com a compositores i directores de bandes, orquestres i centres d’educació musical, perquè hi haja una visibilitat a nivell mundial entre els líders mediàtics del sistema.


Compartir en Twitter

Administración:

C/ 525 núm.9 - 46182 Paterna - Valencia
96 132 33 75 - De lunes a viernes de 9:00 a 14:00h
606 016 371
Redacción y noticias:
noticias@lasbandasdemusica.com
Administración:
administracion@lasbandasdemusica.com
Publicidad y relaciones institucionales:
promocion@lasbandasdemusica.com

Suscripción:

© La Traca Publicacions Valencianas, s.l.   |   Aviso Legal   |   Politica de Privacidad   |   Contacto   |   Publicidad y Promoción