El Certamen de Bandes de la Diputació reuneix este cap de setmana a 13 bandes i 600 músics

18-5-2018 13:14h


El Palau de la Música de València acull dissabte i diumenge la 42 edició d´una de les principals cites musicals de la provínciaEl Certamen de Bandes de la Diputació de València arriba este cap de setmana a la seua 42 edició amb la participació de tretze bandes que estaran emmarcades en les diferents seccions que composen este prestigiós concurs, que tindrà lloc al Palau de la Música de València durant els dies 19 i 20 de maig.


Amb més de quatre dècades a la seua esquena, el Certamen de Bandes de la Diputació de Valènica és un concurs ben consolidat, i una de les fites més importants en el calendari d’esdeveniments del món de les bandes. No debades la província de València aglutina ella sola un terç de totes les formacions de banda de les societats musicals espanyoles. Esta cita és una de les activitats dutes a terme per l’Àrea de Cultura de la Diputació sota la marca “València és música”, que inclou també altres iniciatives com les trobades de folklore “D’arrel”, el programa “Etnomusic” del Museu Valencià d’Etnologia o els concerts del Premi Iturbi de piano.


El programa del Certamen, entre dissabte i diumenge
Les actuacions previstes enguany arranquen dissabte amb les bandes de Quarta secció, que compten amb un màxim fins a 40 músics; i el mateix dia actuaran també les bandes de la secció Tercera de fins a 50 membres. Per al diumenge al matí participaran les bandes més nombroses: les de Segona secció, de fins a 70 intèrprets; i les de secció Especial, amb 110 participants. De vesprada serà el torn de les bandes de Primera, amb 90 membres cadascuna.


El concurs començarà el dissabte dia 19, a les 10.30 hores, amb la participació de les tres bandes inscrites en la Quarta Secció, que són la Unión Musical San Roque de Villargordo del Cabriel, dirigida per José Ignacio Blesa Lull; l’Associació Artístico Musical Sant Blai de Potries, sota la batuta d’Adrián Ronda Sampayo; i la Societat Musical Amics de la Música de Benifaraig, que compta amb la direcció de Jaume Castelló Moragón.


Dissabte de vesprada les actuacions arrancaran a partir de les 17 hores amb l’Associació Cultural “Tot per la música” d’Ontinyent, dirigida per Jordi Soler i Carbó; el Círculo Instructivo Musical de Xirivella, dirigit per Fernando Rodrigo Serral; la Unió Musical de La Pobla de Farnals, encapçalada pel director Juan José Catalá Borrás; la Societat Musical de Massalfassar sota la direcció de Daniel Olmos Herrero; i la Unión Musical de Higueruelas, dirigida per Josep Domínguez Martín. Per a tancar el programa de dissabte actuarà com a banda invitada, la Societat Musical La Artística de Bunyol, dirigida per Henrie Adams.


Diumenge les actuacions arrancaran a les 10.30 hores amb la única formació de la Segona secció: la Sociedad Musical La Paz de Siete Aguas, baix la direcció de Borja Martínez Alegre. En acabar aquesta banda començarà la banda de la secció Especial, la Unión Musical de Godelleta, dirigida per Juan José Navarro Hernández.


Ja el diumenge a les 17.00 hores, arribarà el torn a les bandes que participen en la Secció Primera: la Joventut Musical de Faura, dirigida per José Manuel Beltrán Bisbal; La Unió Musical L’Eliana, sota la batuta de José Tomás March; i la Societat Musical Lira Fontiguerense de La Font de la Figuera, dirigida per David Penadés Fasanar. Com a punt final actuarà la banda invitada invitada la Banda Musical U.D.P. Llíria-Camp de Túria-Serranos, la qual estarà dirigida per Vicente Puchol Calvo.


Com és ja habitual, el Certamen comptarà amb un jurat especialitat per a valorar la qualitat de les interpretacions. Entre els membres del jurat estaran Pablo Sánchez Torrella, Vicente Soler Solano, Juan Gonzalo Gómez Deval, Francisco Signes Castelló i Beatriz Fernández Aucejo.


L’obra d’obligada interpretació per a la Secció Quarta és “Innsbruck Bus” de Rafael Doménech Pérez. A més d’aquesta, les bandes concursants hauran d’interpretar una peça de lliure elecció i un pasdoble en totes les categories. En la Secció Tercera les bandes hauran d’interpretar l’obra obligada “Estampas de Iberia”, de Francisco Grau Vegara. En la Secció Segona l’obra obligada és “Pumpkins” de Juan Gonzalo Gómez Deval, i en Secció Especial “Lauro”, de José Alama Gil. Per la seua part, les bandes de la Secció Primera interpretaran l’obra obligada “A la lluna de València” de Miguel Asins Arbó.


La projecció de les bandes i del “València és música”
A iniciativa de l’Àrea de Cultura en l’edició de 2017 ja s’introduí un premi especial per a les bandes guanyadores de les seccions Especial i Primera, consistent en una ajuda económica per a desplaçar els seus músics i poder realitzar així un concert fora de l’àmbit provincial.


Actualment s’estan gestionant tres concerts per a dur les bandes guanyadores del Certamen 2017 a concerts fora de la demarcació territorial. Així, la Societat Artístico-musical de Picassent realitzarà un concert en la ciutat de Pamplona a finals del mes de juliol. Per altra banda, la Societat Santa Cecília de Requena està ultimant les gestions per a realizar un concert que tindrà lloc en Sevilla el mes de setembre. I la Unió Musical de Benaguasil actuarà el 30 de juliol en Castello di Pont-Saint-Martin, al nord d’Itàlia. Tots tres concerts són de projecció de la marca “València és música”, i pretenen donar a conéixer fora del territori el potencial de les societats musicals valencianes.


A més, en eixa línia de projecció s’està ultimant un lot de gravacions de les bandes guanyadores del Certamen per a fer un seguit de material audiovisual destinat a televisions, i que ajudarà a millorar la percepció de la música fora de les nostres fronteres.


El Certamen de la Diputació de València és, en resum, una fita obligada per a les societats musicals, per a poder presentar la seua contribució al desenvolupament musical i a l’enfortiment de l’estructura sociocultural valenciana. Per tot això, la Diputació de València sempre ha estat, i estarà al capdavant del treball amb les bandes, amb una especial atenció i una important dotació de recursos humans i econòmics, com són el Certamen de Bandes i el programa de concerts del Retrobem, que ha permés, solament en 2017 realitzar més de 700 concerts en tot l’àmbit d’actuació territorial de la Diputació.


Compartir en Twitter

Administración:

C/ 525 núm.9 - 46182 Paterna - Valencia
96 132 33 75 - De lunes a viernes de 9:00 a 14:00h
606 016 371
Redacción y noticias:
noticias@lasbandasdemusica.com
Administración:
administracion@lasbandasdemusica.com
Publicidad y relaciones institucionales:
promocion@lasbandasdemusica.com

Suscripción:

© La Traca Publicacions Valencianas, s.l.   |   Aviso Legal   |   Politica de Privacidad   |   Contacto   |   Publicidad y Promoción