L’Ensems més ambicions arranca al trinquet de Pelayo

11-4-2018 16:51h


El festival pretén apropar a tot el públic les noves tendències sonores experimentalsEl conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, va assistir ahir a la inauguració de la 40 edició del festival Ensems, el més antic de l’Estat, i que continua sent un referent a escala internacional.


En la seua edició més ambiciosa fins ara, el festival reuneix propostes sonores i transversals del panorama estatal i internacional, que suposen un referent a escala europea per als experts d’aquest sector musical, però que, segons ha explicat Marzà, en este festival l’objectiu és que arriben a també a tots els públics.


En aquest sentit, el responsable de Cultura de la Generalitat va fer referència no només a l’augment de pressupost destinat al festival este any per la pròpia Conselleria i l’Ajuntament de València, sinó també a un esforç pel que fa a l’organització i la promoció del festival.


Així, en l’obertura del festival al públic en general, el conseller Marzà va destacar l’exposició commemorativa dels 40 anys d’Ensems, que s’inaugura el dijous 13 d’abril a La Nau de la Universitat de València i que permetrà “donar a conéixer la trajectòria d’aquest festival durant quatre dècades i l’empremta que ha deixat durant aquest temps en l’experimentació sonora, tant en el nostre àmbit com a escala internacional”.


Així mateix, una de les novetats d’aquesta edició ha estat la programació de la peça ‘Tocatico-Tocatà’, de Carles Santos, dirigida al públic infantil i que està programada durant tres dies. Precisament, en relació a Carles Santos, Marzà ha declarat que aquesta edició de l’Ensems estarà dedicada a l’artista, músic i compositor valencià que ens va deixar fa poc. Entre els actes previstos, hi haurà un concert-homenatge el 20 d’abril al Centre del Carme protagonitzat per 5 dones que van seguir Carles Santos en diversos moments de la seua trajectòria”.


El conseller va destacar també el treball de formació musical que suposa un espai sonor com Ensems: “És més que un festival, és també una plataforma que reuneix l’exploració sonora mitjançant els ‘workshops’ i les trobades de composició. A més, hem incidit en una participació més elevada als espectacles que hem programat dels músics de base que estudien als nostres conservatoris i també dels que formen part de bandes de música”.


‘Trinquetíssim’
Esta 40 edició de l’Ensems es va inaugurar al trinquet de Pelayo de València amb la peça ‘Trinquetíssim’, encomanda explícitament pel festival al compositor valencià Jesús Salvador Chapi. Aquesta obra, que està escrita per a percussionistes, va estar interpretada pel grup Amores, per alumnes dels conservatoris de música de València i Torrent i per dues jugadores de pilota valenciana, Mònica i Andrea, en una combinació de música, esport i modernitat en un espai amb una sonoritat molt particular.


El festival Ensems
Sota el lema “Camins de l’escolta”, Ensems pretén que la ciutadania s’aprope a la música de nova creació i les noves tendències sonores experimentals, amb la convicció que les propostes presentades en aquesta edició no deixaran indiferent ningú. La presentació de propostes de música teatral, ‘performance’, art sonor, instal·lacions sonores i la inclusió de grups de música experimental punters a escala europea, a més de l’ocupació d’espais poc tradicionals per a la interpretació musical com pot ser el trinquet de Pelayo, la plaça del Patriarca, el claustre de La Nau o el claustre gòtic del Centre del Carme, persegueixen l’objectiu d’apropar al més ampli espectre possible de públic propostes sonores que semblaven dirigides només al públic més especialitzat.


Ensems suposa un element fonamental a l’hora de posicionar el territori valencià als circuits més innovadors i a l’avantguarda de les programacions musicals de nova creació a Europa i al món. És una clara aposta de Cultura de la Generalitat per esdevindre un gran ‘hub’ que promou l’I+D+i de les creacions musicals, en què tenen cabuda tot tipus de manifestacions sonores i que té un alt valor en relació al desenvolupament i la consolidació de les indústries culturals i sonores valencianes, de manera que es pose de relleu el seu paper fonamental com a generadores de riquesa econòmica i valor intangible.


Compartir en Twitter

Administración:

C/ 525 núm.9 - 46182 Paterna - Valencia
96 132 33 75 - De lunes a viernes de 9:00 a 14:00h
606 016 371
Redacción y noticias:
noticias@lasbandasdemusica.com
Administración:
administracion@lasbandasdemusica.com
Publicidad y relaciones institucionales:
promocion@lasbandasdemusica.com

Suscripción:

© La Traca Publicacions Valencianas, s.l.   |   Aviso Legal   |   Politica de Privacidad   |   Contacto   |   Publicidad y Promoción