La Banda de Dones de la FSMCV triomfa al Palau de la Música

13-3-2018 11:43h


La formació va oferir un concert especial el passat dilluns amb motiu del Dia de la DonaEl Palau de la Música de València va acolliar el passat dilluns el ja tradicional concert de la Banda de Dones de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, en una actuació especial que servia per a commemorar el Dia Internacional de la Dona.


Davant una gran afluència de públic, les 76 dones músics que integren la formació, sota la batuta de la directora Mercedes Femenia, van reivindicar el paper de la dona en l’àmbit musical, amb un repertori fomrat per tota una sèrie d’obres compostes per dones, o per peces on aquestes són homenatjades.


El concert va començar amb la interpretació de l’obra “Femme Força”, un pasdoble dedicat al col·lectiu en defensa dels drets de la dona de Pedreguer i compost per la mateixa Mercedes Femenia. Aquesta peça, a més a més, fou estrenada per la Banda de Dones l’any 2016 baix la direcció d’Inma Mateu Fortuño.


El repertori va incloure també el pasdoble “Clavariesa Valenciana”, de la compositora Mª Teresa Andrés, de qui també es va interpretar al concert la peça “Delirio, Ché”. La investigació que s’ha dut a terme sobre aquesta compositora ha permés descobrir i traure a la llum moltes de les seues obres que històricament han estat silenciades.


Altra de les compositores del segle XX que van ser protagonistes d’aquest concert fou Mª Dolores Soriano, la més antiga que consta a l’arxiu Municipal de Valencia i creadora del primer himne del València C.F. “Llamas de Arte” fou l’obra de Soriano amb la qual la Banda de Dones va fer gaudir als presents.


Com no podia ser d’altra forma, les guanyadores del I Concurs de Composició per a Dones organitzat per la FSMCV, Raquel Sánchez i Alba Misó, van poder presenciar l’estrena de les seus obres “Ángeles y Demonios” i “Transformación Anímica”, respectivament, davant un públic entregat i que va rebre ambdues peces amb una gran ovació.


Els assistents al concert també van poder gaudir de “La fada desafinada”, un conte musical compost i escrit per la pròpia Mercedes Femenía i Miguel A. Ibiza, i que la Banda de Dones va interpretar. També del compositor Miguel A. Ibiza es va poder escoltar al Palau “Francesca”, part de l’obra “La Llegenda del Colau” basada en la vida de Josep Tomàs Garcia, un bandoler de la Marina Alta a qui se li ha dedicat un carrer a Pedreguer.


Com homenatge a la dona inspiradora es va poder escoltar “Artemisa” (II temps, El Olimpo de los Dioses) del compositor de Novelda, Óscar Navarro. La peça va estar acompanyada per la ballarina de dansa clàssica, Ainhoa Ibiza.


Per tancar el concert de la Banda de Dones dedicat al Dia Internacional de la Dona el tema escollit va ser “Juana de Arco”, del compositor Ferrer Ferran. La interpretació va finalitzar amb una ovació de tot el Palau a la Banda de Dones.


Durant el concert, es va retre homenatge a les guanyadores del concurs de composició i a les dones directives de la FSMCV per la seua aportació al moviment bandístic de la Comunitat Valenciana, i es va fer lectura del manifest de la FSMCV per visibilitzar el paper de les dones a la música.


Cal recordar que la Banda de Dones va ser una iniciativa de la FSMCV que es va posar en marxa en 2015 amb l’objectiu de donar veu a les dones en l’àmbit musical, silenciades durant segles, mitjançant el reconeixement del seu treball des de la interpretació, la direcció, la composició o la gestió.


Compartir en Twitter

Administración:

C/ 525 núm.9 - 46182 Paterna - Valencia
96 132 33 75 - De lunes a viernes de 9:00 a 14:00h
606 016 371
Redacción y noticias:
noticias@lasbandasdemusica.com
Administración:
administracion@lasbandasdemusica.com
Publicidad y relaciones institucionales:
promocion@lasbandasdemusica.com

Suscripción:

© La Traca Publicacions Valencianas, s.l.   |   Aviso Legal   |   Politica de Privacidad   |   Contacto   |   Publicidad y Promoción