La FSMCV en un feliç moment

Juandedios Leal. Director

5-12-2017 13:52h


Editorial del periòdic lasBandas
La recent Assemblea General ha tornat a posar de manifest la bona salut de la FederacióLa recent Assemblea General de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) ha tornat a posar de manifest la bona salut que esta organització té, justament ara, a les portes del seu 50 aniversari. Encara no se sap per què a aquest aniversari se li atorga la consideració de noces d´ or, sobretot quan el temps no dóna tan noble metall si no fóra perquè les coses s´ han fet bé. Però tant la presidència de Josep Francesc Almeria com Pedro Rodríguez que li va succeir després de decidir el primer dedicar-se a la política (és diputat de Podem) han sigut decisives per a posar en valor davant les autoritats i davant la societat en general el món de les bandes de música.


L´ agrupació de societats musicals, amb 547 reglades i adscrites –hi ha més però encara es resisteixen a associar-se– entorn de la FSMCV ha donat com resultat la configuració d´ una de l´ entitats més influents de la societat valenciana, doncs resulta una de les activitats més dinàmiques, homogènies, culturals i abarcadoras del territori d´ este país.


La Federació és l´expressió organitzada d´ un col·lectiu que precisa cada vegada més visualitzar-se com a únic, compacte i amb estratègies de comunió amb la societat a la qual serveix.


En les xicotetes poblacions, en les poblacions de tipus mitjà, i en la grans ciutats, almenys per barris, la presència d´una societat musical esdevé en un factor de capital cultural del primer ordre; no solament per que la música és allò més propi que qualsevol altra singladura cultural, sinó perquè en el nostre temps la música s´ha elevat a categoria destacada en l´ oferta educativa, tan important fins i tot que els idiomes.


Però a més, les societats musicals són una indústria de primer rang tal com va quedar patent en la reunió que la Federació va tenir amb responsables de la conselleria d´ Economia.


Entre els temes tractats destaca la inclusió de les societats musicals en el pla estratègic dels sectors creatius del Servef, que suposarà tota una sèrie de millores en àmbits com la formació, l’ ocupació i l’ estudi de possibles canvis en la regulació de les obligacions econòmiques


Un altra de les propostes abordades és la possibilitat d’ incloure les societats musicals de la Comunitat Valenciana dins de la reconeguda com a «economia social», un fet que repercutiria, per exemple, en una millor relació amb els ajuntaments, altres entitats i el sector productiu.


També es va tractar la possibilitat d’ adoptar mesures concretes que donen suport a la figura del voluntari en l’ àmbit d’ entitats com les societats musicals. A més, la FSMCV va informar a la conselleria que està treballant en un nou conveni laboral per a les escoles de música adaptat a les necessitats concretes del sector.


Pel que fa a l’ àrea d’internacionalització, les dos entitats van tractar la importància de millorar les relacions entre la FSMCV i el propi Ivace, amb l’ objectiu de canalitzar carreres internacionals dels músics valencians, així com d’empreses que puguen recollir el caràcter emprenedor del sector.


L´ estructura piramidal de cert centralisme polític que té la conselleria de Cultura pot donar a entendre determinades tensions entre la FSMCV i el departament del conseller Marzà; però és un fals imaginari, de fet la conselleria ha concedit a la FSMCV un increment excepcional de més d´ 1,1 milions d´euros per a les escoles de música que dirigeix i orienta la pròpia Federació.


Les escoles de música de les societats musicals de la Comunitat Valenciana podran comptar amb un total d’ ajudes provinents de la conselleria d’Educació de 7,9 milions d’ euros en 2018. Eixa és la principal conclusió d’ una reunió mantinguda entre els responsables de la pròpia Federació i membres de la conselleria, en la qual va quedar clar que el pressupost previst per a estos centres suposa un augment del 16% respecte a l’ actual exercici.


De moment, a falta que es confirmen estes ajudes, la junta directiva de la FSMCV té previst estudiar en els pròxims dies els pressupostos de la Generalitat i les diferents dotacions assignades amb la finalitat d’estudiar una possible presentació de sol·licitud d’ esmenes als grups parlamentaris.


D’ altra banda, des de la Conselleria es van comprometre a facilitar les dades agrupades de les convocatòries d’ ajudes per al finançament del professorat de les escoles de música, una reivindicació de la FSMCV des que estes van passar a dependre de la conselleria de Governació.


Durant l´ assemblea es va estudiar com un dels temes principals les relacions laborals dels empleats, col·laboradors, voluntaris o autònoms que a hores d’ ara viuen i aporten professionalitat i recursos humans a l´estructura educacional de les societats musicals.


S’ ha constatat que les irregularitats són mínimes, quasi inexistents, i que la regularització cobreix una quantitat percentual irrellevant. Açó permet pensar que la inspecció de treball va causar una alarma improcedent i que possiblement va haver-hi una intenció d´ instància de poder gelosa per crear una feblesa; el que pasa es que d´ éixa pretesa feblesa el que ha aflorat és una fortalesa exemplar d´ esta federació de societats musicals que espera amb il·lusió el reconeixement com Bé d´ Interès Cultural per a tot el moviment bandístic i musical.

Administración:

C/ 525 núm.9 - 46182 Paterna - Valencia
96 132 33 75 - De lunes a viernes de 9:00 a 14:00h
606 016 371
Redacción y noticias:
noticias@lasbandasdemusica.com
Administración:
administracion@lasbandasdemusica.com
Publicidad y relaciones institucionales:
promocion@lasbandasdemusica.com

Suscripción:

© La Traca Publicacions Valencianas, s.l.   |   Aviso Legal   |   Politica de Privacidad   |   Contacto   |   Publicidad y Promoción