Una exposició trau a la llum la tradició musical valenciana de segles passats

29-11-2017 13:26h


La mostra recull reconstruccions d´instruments antics i mostra els frescos dels “àngels músics” de la catedral de ValènciaLa tradició musical valenciana és un fet que cultural que va començar fa segles i que va arribar a fer-se palesa en algunes de les principals manifestacions artístiques de la geografia valenciana. Així al menys ho demostren les referències musicals trobades a la Catedral de València fa més de deu anys i que ara es busca donar a conèixer al públic amb l´objectiu de recuperar part de la cultura musical dels segles passats. 


Eixa és la intenció de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, que junt amb la Fundació Cultural CdM, han posat en marxa tota una sèrie de visites per tal de mostrar, en Sant Miquel dels Reis, els frescos dels “àngels músics” descoberts en la volta de la Catedral de València, que estaven ocults per una talla barroca, i les rèpliques dels instruments antics realitzats per prestigiosos luthiers espanyols i europeus.


La iniciativa uneix les disciplines de la història, l´art i la música amb un vessant pedagògic i didàctica entorn del Segle d’Or valencià en torn a una exposició permanent produïda per la Generalitat Valenciana amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura. Així, amb el títol “D’Atzur i Or. El silenci dels àngels”, la mostra està formada per diversos materials expositius com panells didàctics, llenços de gran format, rèpliques dels àngels músics, maquetes de la Catedral de València, o audiovisuals del procés de restauració dels frescs que donen bona mostra de la importància de la troballa.


La mostra inclou també la reconstrucció de 15 instruments antics: cèrcol de sonajas, arpa Saltiri, “dulcema”, flauta, flauta doble, òrgan portàtil, viola de mà, llaüt, viola amb arc, viela, arpa, dues xirimites i dues trompetes; finançada per la Fundació del Palau dels Arts.


En l’exposició, que ha viatjat a Roma, Madrid, Granada, Guadassuar, València (La Llotja), Alcoi i Xàtiva, s’informa al visitant de la història que envolta aquest descobriment des de la gènesi d’aquestes obres artístiques encarregades als italians Paolo di Sant Leocadio i Francesco Pagà en 1472, fa 545 anys, pel cardenal i arquebisbe de València, Rodrigo de Borja, futur papa Alejandro VI (Xàtiva 1431 – Roma 1503).


Ara, la iniciativa pretén donar a conèixer a la ciutadania i, especialment a joves estudiants, alumnes d’escoles de música i conservatoris, la troballa realitzada en 2004 a la Capella Major de la Catedral de València i posar en valor l’esplendor i conservació dels frescs, així com la rellevància del patrimoni cultural valencià.


La Fundació Cultural CdM, que coordina els aspectes tècnics de l’exposició amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell, ha proposat a la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) col·laborar en la difusió de la mostra per a facilitar l’assistència dels músics d’aquest col·lectiu.


D’Atzur i Or, inaugurada al juliol passat, es pot visitar gratuïtament tots els dissabtes i diumenges a les 11.00 i 12.00 prèvia reserva en el correu.


Instruments per al Cant de la Sibil·la
Carles Magraner, expert en música antiga, va coordinar en 2006 el projecte de reconstrucció d’uns instruments que actualment són utilitzats per Capella de Ministrers per a la interpretació del Cant de la Sibil·la, un drama paralitúrgic que es representarà en la Catedral de València l’1 de desembre.


 

Administración:

C/ 525 núm.9 - 46182 Paterna - Valencia
96 132 33 75 - De lunes a viernes de 9:00 a 14:00h
606 016 371
Redacción y noticias:
noticias@lasbandasdemusica.com
Administración:
administracion@lasbandasdemusica.com
Publicidad y relaciones institucionales:
promocion@lasbandasdemusica.com

Suscripción:

© La Traca Publicacions Valencianas, s.l.   |   Aviso Legal   |   Politica de Privacidad   |   Contacto   |   Publicidad y Promoción