Un article d´Alexis Moya triomfa en els Premis de les Lletres Falleres 2017

23-6-2017 13:11h


El nostre col·laborador del periòdic lasBandas proposa impulsar la declaració de Patrimoni de la Humanitat de la música valencianaL´article Falles i música, el futur de dos patrimonis del poble valencià d´Alexis Moya va guanyar en la Festa dels Lletres Falleres el Premi Carles Cortina al millor text entorn de la candidatura de l´espai cultural de les falles valencianes a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat que concedeix la Unesco. El text va ser publicat en el llibret de la falla Sant Vicent de Paül-Diputada Clara Campoamor i nominat amb altres dos de les falles La Vall d’Albaida-La Canal de Navarrés-Els Somnis i Borrull-Socors.


El guardó té l´objectiu d´estimular la creació i reflexió entorn de la declaració de la Unesco, així com premiar l´esforç editorial i literari que fan les comissions en els llibrets, un dels elements patrimonials i instruments d´expressió de la cultura popular que conflueixen en la festa i que es tenen en compte en l´expedient juntament amb el monument, les comissions i els seus membres, artistes, pirotècnia, artesans (orfebres, indumentaristas, perruquers i sederos...)

Moya, col.laborador del periòdic mensual lasBandas, proposa que la declaració de les Falles com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco servisca per a poder impulsar el valor i la rellevància patrimonial, artística i cultural d´aquesta festa i de la música de la Comunitat Valenciana i també per iniciar els tràmits per aconseguir aquest reconeixement per a les societats musicals com eix fonamental, per al qual és reuneixen, segons els experts, arguments més que suficients.


Repassa la riquesa de moltes de les agrupacions i associacions musicals a la Comunitat Valenciana, un fet distintiu, singular i únic en el món, una raó de pes perquè la seua candidatura siga considerada. Exposa que hi ha una estreta relació entre la música popular, la festa i els moviments socials, marca la realitat, els comportaments i el desenvolupament d´identitats i dóna algunes dades reveladores: les societats musicals són el principal agent cultural de la Comunitat Valenciana segons la Universitat de València, aquest entramat associatiu està format per 547 societats musicals (el 50% d´Espanya) amb 40.000 músics, 60.000 alumnes d´escoles de música i més de 200.000 socis. Al seu si desenvolupen la seua labor un total de 1.686 formacions artístiques amb 1.075 bandes de música, 174 orquestres, 233 cors, 133 grups de càmera, 52 big bands i 19 grups de dolçaina i tabal.


La Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters agrupa a 72 associacions amb 175 professors i directors, 2.100 músics i 10.000 persones relacionades amb el col·lectiu. La Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana reuneix a 126 associacions culturals compostes per 3.750 socis, 2.600 músics, 1.000 ballarins i 150 professors. La Federació de Cors de la Comunitat Valenciana engloba a 178 agrupacions artístiques, 5.340 coralistes i 190 professors i directors. A més, hi han 48 conservatoris de música de titularitat municipal i autonòmica i 37 centres de música autoritzats que imparteixen ensenyaments musicals a més de 16.039 alumnes. Són alguns exemples de la força i diversitat de la música valenciana, a més de nombroses formacions de jazz, pop, rock, música antiga, en valencià, electrònica...

Moya ha treballat en El País, El Mundo, Levante-EMV, ADN i en la comunicació de diversos projectes al voltant de la música. La Festa dels Lletres Falleres, celebrada a Xàtiva el divendres 9 de juny en el Gran Teatre, reconeix el treball i l´esforç que duen a terme les comissions de les falles per a fer els seus llibrets, uns productes editorials que recullen la creativitat literària i plàstica i són expressió de la societat civil. En l´acte es van atorgar un total de 9 premis als millors articles (festa de les Falles i al voltant de la declaració de Patrimoni de la Humanitat), poesia satírica, assaig, coherència, disseny, llibret més complet, contingut infantil i creativitat satírica en nous canals de comunicació.

Administración:

C/ 525 núm.9 - 46182 Paterna - Valencia
96 132 33 75 - De lunes a viernes de 9:00 a 14:00h
606 016 371
Redacción y noticias:
noticias@lasbandasdemusica.com
Administración:
administracion@lasbandasdemusica.com
Publicidad y relaciones institucionales:
promocion@lasbandasdemusica.com

Suscripción:

© La Traca Publicacions Valencianas, s.l.   |   Aviso Legal   |   Politica de Privacidad   |   Contacto   |   Publicidad y Promoción